fbpx

Fremtidens arbeidsplass

Den arbeidsplassen du forlot i midten av mars er ikke den du kommer tilbake til. Fremtidens arbeidsplass ble nemlig lansert mens du var borte.

Del innlegget

Norske arbeidsplasser er blitt betydelig påvirket av tiltakene knyttet til koronapandemien. Enten det er total nedstengning, bortfall av kunder, permitteringer, bruk av hjemmekontor, strenge regler knyttet til smittevern eller til og med konkurs så er så godt som alle arbeidsplasser blitt rammet. Og dette er med på å endre arbeidslivet for alltid.

Fremtidens arbeidsplass

Store tech-selskaper som Facebook, Google og Twitter har oppfordret sine ansatte til å være på hjemmekontor ut 2020 som følge av koronapandemien. E-handelsplattformen Shopify har sågar gått så langt som å si at de nå er et heldigitalt selskap og har erklært kontorets tid for over.

Selv om dette er store globale selskaper er det naivt å tro at koronapandemien ikke vil påvirke også vår måte å jobbe på. Fremtidens arbeidsplass er på vei til norsk arbeidsliv.

Er du blant de som har vært på jobb gjennom perioden med nedstengning vil du nok oppleve at mange av tiltakene som er iverksatt blir værende. Kanskje de til og med vil bli forsterket i tiden fremover.

Er du derimot blant de som har vært borte fra kontoret må du nok være forberedt på at arbeidsplassen du forlot for noen uker siden ikke lenger er den samme. Enten du har hjemmekontor eller er permittert så foregår det nemlig endringer på arbeidsplassen din som vil påvirke deg når du kommer tilbake. Om du da kommer tilbake. Mange permitterte vil nok dessverre oppleve å bli oppsagt.

Økt mistillit

For det er liten tvil om at de økonomiske konsekvensene av nedstengningen, med påfølgende permitteringer og oppsigelser, vil påvirke arbeidslivet i lang tid fremover. Den negative effekten som permitteringene og oppsigelsene har på en arbeidplass vil være betydelige. Mange ledere vil kunne oppleve redusert tillit fra sine arbeidstakere. Hvor mye avhenger selvsagt av hvordan lederen har håndtert situasjonen.

Ta for eksempel sjefen i slangespesialisten Tess som krevde at ansatte med hjemmekontor skulle avlønnes med 50 prosent av normal lønn. Dette ble senere reversert, men det skjedde mest sannsynlig fordi sjefen måtte, ikke fordi han ville.

Det står i sterk kontrast til sjefen som leverte en kurv med lesestoff og påskegodteri hjemme på trappa til sine medarbeidere. Det er liten tvil hvem som vil ha de mest fornøyde medarbeiderne når man kommer tilbake på jobb.

Mye er endret

Arbeidstakere som etter hvert kommer tilbake på jobb vil oppleve at mye er endret. Årsaken til disse endringene er mange. Det kan være kunder som handler eller jobber annerledes. Men det kan like gjerne være at arbeidsgiveren har funnet andre måter å jobbe på. Redusert bemanning vil ha påvirket dette.

Arbeidsgiveren har kanskje tatt i bruk nye verktøy eller laget mer effektive prosesser. Jeg har tidligere skrevet om gode verktøy for effektiv samhandling. Sannsynligvis har arbeidsgiveren klart seg overraskende godt uten mange og lange møter, og med ansatte spredd på ulike lokasjoner. Fremtidens arbeidsplass er på vei til deg.

Online er kommet for å bli

Mange møter, store som små, er med suksess flyttet til nettet, og mange har endret måten de kommuniserer med både kolleger, kunder og leverandører. Fremtidens arbeidsliv vil derfor by på flere fleksible arbeidsmøter, færre reiser i jobb, fjerning av mange manuelle oppgaver og digitalisering av flere kunde- og leverandør relasjoner.

Det er ikke bare møter som nå foregår på nettet. Mye er blitt flyttet online i de siste månedene. Legebesøk, shopping, trening, skole, konserter, visning av hus osv. osv. Det er faktisk vanskelig å komme på en ting som nå ikke tilbys online. Det har vært en eksplosjon av innovative løsninger som vi kun har sett starten på. I fremtiden vil vi se enda flere og bedre tjenester online.

Likt, men ulikt

Vi vil sakte, men sikkert, komme tilbake til fysiske møter på jobb, i butikker, på trening og i skolen. Men mye av det bedrifter og myndigheter har erfart rundt bruk av digitale løsninger de siste månedene vil bli tatt med videre og forsterket i tiden fremover.

Det pågår en debatt om hjemmekontor vs. jobbkontor. Og det må god grunn. Jeg tror at fremtidens arbeidsplass verken er hjemmekontor, jobbkontor eller åpent landskap. Jeg tror fremtidens arbeidsplass blir “work from anywhere”. Hvor jobben faktisk blir gjort avhenger nemlig av hvilken oppgave som skal løses og hvem den skal løses sammen med.

Dette blir gjort mulig av alle de nyttige og effektivt arbeidsmåtene som kommer med digitaliseringen av arbeidslivet. Norske arbeidsplasser er blitt mer digitalisert de siste to månedene enn de er sammenlagt de siste ti årene. Dette er en utvikling som vil fortsette.

Det nye kontoret

Fremtidens arbeidsplass er de bedriftene som lykkes med å sy det fysiske og virtuelle kontoret sømløst sammen. Moderne bedrifter skaper en kultur som setter menneskene først, ved hjelp av digitale løsninger. Talentene man trenger oppholder seg i dag overalt, og en moderne bedrift tilbyr disse talentene digitale verktøy som gjør at de kan yte sitt beste der de er. Om det er på kontoret, hjemme, hos en kunde eller på en kafé; en moderne arbeidsplass sørger for at de individuelle behovene samsvarer med gruppens mål.

Les våre nyeste innlegg

Nyheter

Blir det priskrig?

Nå har også mobiloperatøren Happybytes lansert abonnement med fri data. Det vil si abonnement med mulighet til å bruke så mye data man vil, men

Kommentar

Regnestykket som ikke går opp

Med 5,8 millioner kunder og nesten 19 milliarder i årlig omsetning, er mobilmarkedet både stort og attraktivt. Men det er et problem. Det er nemlig

Lyst til å jobbe smart? Vi hjelper dere gjerne

Gi oss ditt navn og nummer så tar vi kontakt

Live shopping er kommet for å bli