fbpx

10 tips for å spare data

Har du opplevd å gå tom for mobildata? Vi er nok mange som har vært med om nettopp det. Men fortvil ikke. Det finnes nemlig noen enkle grep du kan gjøre for å spare data, og dermed penger, på abonnementet ditt.

Del innlegget

Mange bekker små gjør en stor å; sier ordtaket. Slik er det også med mobildata. Mange av appene vi har på mobilen bruker kanskje ikke så mye mobildata hver for seg. Men legger man sammen forbruket til alle de titalls, ja kanskje hundretalls, appene så blir det plutselig et stort volum.

For det er en kjensgjerning at vi bruker mer og mer mobildata. Hos kundene til Telenor har bruken av mobildata økt med rundt 30% hvert år, og i 2020 brukte kundene deres i snitt 4,8 GB hver måned. Tallene viser forøvrig at menn bruker 2 GB mer mobildata per måned enn kvinner. Og de som bor i Oslo som bruker mest mobildata, mens de som bor i Agder som bruker minst.

Disse appene bruker vi mest

Det er faktisk ikke TV- og film-apper som Netflix og NRK som bruker mest mobildata. Tall fra Telenor viser nemlig at det var sosiale medier som Facebook og Instagram som stikker av med mest mobildata. Hvilke apper er det som bruker mest data på din mobil? Det kan du enkelt sjekke selv – les mer om det i vårt tips # 5.

Dybdemåling i kjernenettet til Telenor i uke 24 i 2019

Vi har tatt en prat med Morten Evjen i Jobb Smart om hvorfor Facebook ligger på topp, og hva vi kan gjøre for å bli mer datasmarte.

Facebook i seg selv bruker ikke mye datatrafikk, men når du går inn på appen spiller den automatisk av videoer du like gjerne kan starte selv ved behov. Automatisk avspilling av videoer bruker mye data, og her kan man med enkle grep spare mye, forklarer Evjen.

10 enkle tips for å spare data

Jobb Smart har laget 10 tips til hvordan du, eller kanskje like viktig dine barn, kan være datasmarte, og få datapakken til å vare litt lengre. De fleste endringene vil ikke engang gå utover brukeropplevelsen av appene.

 

1. Skru av automatisk videoavspilling i sosiale medier

Når du åpner appene til sosiale medier som Facebook, Instagram og Snapchat blir videoer automatisk vist, og det bruker unødvendig mye mobildata. Vi anbefaler derfor at du skrur av denne funksjonen for å spare data. Slik gjør du det:

Facebook
Gå inn på Innstillinger → scroll deg ned til Medier og kontakter → velg Videoer og bilder → Auto avspilling → velg Bare når tilkoblet Wi-Fi eller Aldri spill av videoer automatisk.

Skru også gjerne av innstillingen Last opp HD under både Videoinnstillinger og Bildeinnstillinger da denne funksjonen bruker unødvendig mye mobildata.

Instagram 
Trykk på Profilen din (bildet nede til høyre) Menyen oppe til høyre, velg Innstillinger → Konto → Mobildatabruk → aktiver Bruk mindre data.

Snapchat
Gå inn på Innstillinger → Administrer  aktiver Datasparing.

Ønsker du å se en video på f.eks Facebook trykker du bare på den når den dukker opp.  

 

2. Last ned musikk og filmer på Wi-Fi

Hvis du gjør dette kan du se og høre TV, filmer og musikk uten å bruke opp verdifull mobildata. Husk å slette TV-programmene og filmene fra mobilen etter at du har sett de slik at du unngår å bruke unødvendig mye lagring på mobilen.

Hvordan du laster ned TV, filmer og musikk er forskjellig fra app til app, men hos Netflix velger du Last ned som du finner under Spill av-knappen. Hos andre vil du for eksempel se en knapp med et nedlastningssymbol.

 

3. Reduser videokvaliteten

Hvis du velger å strømme TV eller filmer med mobildata, bør du være oppmerksom på at du bruker riktig videokvalitet. Ofte kan du se TV og filmer med lavere kvalitet enn det som er forhåndsvalgt uten at det går utover opplevelsen. Og på toppen av det hele spare data. Netflix har en mulighet til å velge det manuelt. Samme mulighet har du blant annet på appene til NRK og Viaplay.

Slik endrer du videokvalitet på Netflix
Gå inn på Netflix-appen  Profilbilde oppe til høyre  App–innstillinger → Mobildatabruk. Her kan du velge mellom:

Automatisk
Med dette alternativet gir Netflix deg den beste kombinasjonen av kvalitet og lavt dataforbruk. Her får du ca. 4 timer avspilling per GB med mobildata.

Kun Wi-Fi
Med dette valget aktivt vil du kun spille av når du er tilknyttet Wi-Fi.

Lagre data
Her vil du få litt lavere kvalitet, men samtidig bruke minst mobildata. Dette valget gir ca. 6 timer avspilling per GB.

Maks datamengde
Her er valget som gir best videokvalitet, men som også bruker desidert mest mobildata. Dette valget gir ca. 20 minutter avspilling per GB.

Slik endrer du videokvalitet på NRK
Gå inn på NRK-appen  Trykk på Profil nede til høyre → Innstilling/Tannhjulet øverst til venstre  Videokvalitet. Her kan du velge mellom Automatisk, Lav, Medium og Høy.

Automatisk skal gi deg den beste videokvaliteten oppnåelig basert på dekning og tilgjengelig båndbredde. Det er derfor vanskelig å anslå avspillingstid per GB ved valget Automatisk. Cirka avspillingstid per GB på de andre nivåene er: Lav = 7 timer, Medium = 4 timer og Høy = 1-2 timer.

Her ser du hvordan man velger kvalitet på NRK-appen
 

4. Skru av automatisk synkronisering av bilder over mobilnett

Det kan være at du, kanskje uten å vite det, automatisk synker bilder til Google Foto, Dropbox, iCloud, OneDrive eller andre tjenester. Tar du mange bilder, vil automatisk synkronisering bruke mye datatrafikk. Slå av automatisk synkronisering og spar data. Hvordan du slår av funksjonen avhenger av hvilken tjeneste du bruker og hvilken mobiltelefon du har.

Google Foto og iPhone gjør du som følger
Gå inn på Google Foto-appen  Trykk på Profil øverst til høyre  velg Foto Settings  Sikkerhetskopiering og synkronisering. Sørg for at valgene Bruk mobildata til å sikkerhetskopier bilder og Bruk mobildata til å sikkerhetskopier videoer er skrudd av.

 

5. Sjekk hvilke apper som bruker mye mobildata

Vet du hvilke apper som bruker mest data på din mobil? Det bør du sjekke, og kanskje kan du spare data på å være bevisst. 

På iPhone
Gå inn på Innstillinger → Mobilnett  Scroll deg ned til Mobildata.
Der kan du se total bruk av datatrafikk for perioden. For å se hvilken periode det gjelder, scroller du deg helt nederst.

Apper med aktiv (grønn) knapp er apper man har tillatt at kan bruke mobildata, og under navnet vil man se hvor mye de har brukt i perioden. Står det ingenting under appen, har den ikke brukt data. Slå av apper 

På Android/Samsung:
Innstillinger → Databruk → Scroll ned til Etter app for å se bruken av data pr. app. Fremgangsmåten kan variere litt mellom ulike produsenter.

 

6. Bruk Wi-Fi aktivt

En måte å bruke minst mulig mobildata er ved å bruke mest mulig Wi-Fi. Er du bekymret for sikkerhet kan du bruke VPN-tjenester som NordVPN, F-Secure, Freedom eller Cloak VPN. VPN står for Virtual Private Network, og lager en “tunnel” for trafikken fra din mobil til en server slik at trafikken er kryptert og dermed sikker.

 

7. Skru av Wi-Fi-hjelp 

På iPhone har man en funksjon som heter Wi-Fi-hjelp. Det betyr at man bruker mobildata når Wi-Fi forbindelsen er dårlig. Denne bør du skru av da man mister litt kontroll på om du bruker Wi-Fi eller mobilnett. Gå inn på Innstillinger → Mobilnett og scroll deg helt ned til bunnen. Skru av WiFi-hjelp.

Android/Samsung har en tilsvarende tjeneste kalt Smart nettverksbytte. Den kan deaktiveres under Innstillinger  Wi-Fi.

 

8. Vær bevisst på bruk av Stedstjenester

Mange apper bruker stedsinformasjon, dvs. informasjon om hvor mobilen til en hver tid oppholder seg. Denne funksjonen bruker både mobildata og batteri. Det kan derfor være fornuftig med en gjennomgang av disse med jevne mellomrom.

 iPhone:
Gå inn på Innstillinger  Personvern → Stedstjenester → velg hvilke apper som du ønsker at skal synkronisere stedsinformasjon.

På Android/Samsung: Gå inn på Innstillinger  Tillatelser/Posisjon.

 

9. Skru av Automatisk oppdatering

Mange apper oppdaterer innhold i bakgrunn uten at du merker det. Gå gjennom hvilke apper dette gjelder med jevne mellomrom. Vi anbefaler å skru av funksjonen på apper man ikke bruker så ofte.

På iPhone:
Gå inn på Innstillinger → Generelt  Bakgrunnsoppdatering for å se hvilke apper som oppdaterer seg i bakgrunnen. Skru av funksjonen med av/på-knappen til høyre for appens navn.

 

10. Oppdater kun via Wi-Fi

Oppdatering av apper og programvare er ofte ikke noe som haster. Du kan derfor skru av funksjonen som gjør at apper oppdaterer seg automatisk når du bruker mobilnettet.

På Iphone
Gå inn på Innstillinger  App Store  Mobildata. Skru av valget Automatisk nedlastning, og under Appnedlastinger velger du enten Spør alltid eller Spør hvis mer enn 200MB.

På Android
Gå inn på Google Play → Innstillinger → velg Oppdatere apper automatisk og velg Oppdater apper automatisk bare via Wi-Fi.

Vi håper du får glede av noen av disse tipsene slik at du får mest mulig glede av både datapakken og appene dine.

Les våre nyeste innlegg

Nyheter

Blir det priskrig?

Nå har også mobiloperatøren Happybytes lansert abonnement med fri data. Det vil si abonnement med mulighet til å bruke så mye data man vil, men

Kommentar

Regnestykket som ikke går opp

Med 5,8 millioner kunder og nesten 19 milliarder i årlig omsetning, er mobilmarkedet både stort og attraktivt. Men det er et problem. Det er nemlig

Lyst til å jobbe smart? Vi hjelper dere gjerne

Gi oss ditt navn og nummer så tar vi kontakt

Live shopping er kommet for å bli