Mobilbruk i utlandet er blitt billigere, men ikke gratis

0
22

Det har de siste årene vært en betydelig prisnedgang på bruk av mobiltelefon i EU og EØS-området. Spesielt i år vil dette merkes da regulering i EU har pålagt alle operatører en makspris på bruk i EU/EØS-området. Beveger man seg derimot utenfor EU/EØS-området kan det fort bli veldig dyrt. Vi gir dere tipsene du ikke får av operatørene.

Sommer, sol og ferie ligger foran oss. Mange velger å legge ferien til utlandet, men uansett hvor man skal er mobiltelefonen og nettbrettet (og ofte jobben) med på turen. Altfor mange har opplevd å komme hjem til sjokkerende mobilregninger etter ferien, men i år kan det bli annerledes. Men det avhenger av hvor du skal, hvilken operatør du har, og hvilket abonnement du har. Skal du blant annet til et EU eller EØS-land så er det blitt billigere for deg hos alle operatører. Hvor mye billigere avhenger av din operatør.

Telenor og Telia er operatører som legger mye innhold i sine forholdsvis kostbare abonnement. Det siste de har puttet inn i sine abonnement er det de kaller fri bruk i EU/EØS. Men det finnes feller. Først og fremst bør du sjekke om bruk i EU/EØS faktisk er inkludert i ditt abonnement (verken Telenor eller Telia har inkludert dette i alle abonnement). Deretter bør du sette deg inn i eventuelle unntak som f.eks at samtaler mellom land i EU ikke er inkludert (Telia), og at Sveits ikke er en del av EU eller EØS (og dermed ikke inngår i Telenor sin fri bruk). Vær også klar over at du kun kan bruke av det som allerede er inkludert i ditt abonnement hos Telenor og Telia. Det vil si at du ikke kan bruke 2GB data i EU i sommer hvis ditt abonnement kun har 1GB inkludert (uten at det koster ekstra). Sjekk derfor hva som er inkludert før du reiser, og ved behov oppgrader slik at du kan nyte ferien også etter at du kommer hjem uten overraskende fakturaer i posten.

Reiser du sjelden er det ikke sikkert at abonnementene til Telenor og Telia lønner seg for deg. Alle andre operatører har satt ned prisene, og du bør sette deg inn i prisene og eventuelle datapakker som din operatør tilbyr i utlandet før du reiser. Nederst i denne bloggen finner du linker til prisene til de fleste operatører.

Skal du tilbringe sommeren utenfor EU/EØS er det veldig viktig at du sjekker prisene før du reiser. I mange tilfeller lønner det seg å kjøpe et lokalt SIM-kort, og sette det inn i en iPad eller gammel telefon. Har iPaden eller telefonen mulighet for delt internett kan resten av familien koble seg opp mot enheten, og dere vil være online og samtidig spare en formue.

Er du veldig avhengig av å være tilgjengelig på telefon i ferien vil vi anbefale at du tar med et ekstra SIM-kort. Da er du sikret hvis du mister mobilen eller SIM-kortet av en eller annen grunn slutter å virke.

 • Sjekk hva som er inkludert i ditt abonnement, og hva bruk i utland vil koste
  Innen EU/EØS er det i dag forholdsvis like priser mellom operatørene. Men sjekk hva som er inkludert i ditt abonnement, spesielt hos bedrifter er det mange unntak fra Telenor og Telia sine «fri bruk i EU/EØS» abonnement. Utenfor EU/EØS kan det bli veldig dyrt å bruke telefonen, alt avhengig av hvilket land du skal til og hvilken operatør du har. Sjekk prisene for din destinasjon hos din operatør.
 • Last ned operatørens app eller aktiver Min Side
  Det er greit å kunne følge med på eget forbruk slik at man ikke bruker mer enn det som er inkludert i abonnementet eller datapakken du har. Dette kan man, hos de fleste operatører, gjøre i operatørens app eller på Mine Sider. Last ned eller aktiver disse før du reiser på ferie.
 • Skru av automatisk videovisning i Facebook
  Facebook laster automatisk ned videofilmer når du åpner appen eller nettsiden. Dette bruker selvfølgelig endel mobildata, og du bør skru av denne funksjonen når du er i utlandet. Dette gjøres enkelt ved å gå inn på Facebook og Innstillinger > Kontoinnstillinger > Videoer og bilder > Autoavspilling > Aldri spill av videoer automatisk.
 • Skru av automatisk synkronisering av bilder
  Mange har automatisk lagring av f.eks nye bilder over mobilnettet aktivert på sin telefon. Dette kan være til Dropbox, iCloud, OneDrive, Google Drive eller andre. Under ferie tar man som regel mange bilder og slik automatisk lagring kan bli kostbart hvis man ikke skrur av denne funksjonen i utlandet. Hvordan man gjør det avhenger av hvilken tjeneste (Dropbox o.l) man bruker.
 • Last ned musikk, filmer, kart og reiseguider før du reiser
  Du bør laste ned musikk fra f.eks Spotify, filmer fra Viaplay eller kart fra Google Maps eller TripAdvisor før du reiser på ferie slik at du kan se, høre og oppleve verden offline uten å bruke verdifull mobildata. Vi kan også anbefale reiseguider fra Momondo – søk bare på Momondo Places i App Store eller Google Play og se om din destinasjon ligger der klar for nedlasting i forkant av ferien.
 • Ikke bruk mobilen på ferjer og skip
  Det er ekstremt dyrt å bruke mobiltelefon på ferjer, som f.eks danskebåten eller Kielferjen. Unngå derfor å bruke mobilen på ferjer og skip.
 • Les SMS-en du mottar fra din operatør når du kommer til et annet land
  Når du kommer til utlandet vil telefonen din automatisk koble seg til en av operatørene din leverandør har avtale med. Du vil deretter motta en SMS med priser for bruk i det aktuelle landet. Avhengig av hvilken operatør du bruker vil du også motta tilbud om å kjøpe datapakker i utlandet. Sjekk gjerne også i forkant av din reise hvilke datapakker din operatør tilbyr dit du skal ved å gå inn på deres nettsider.
 • Skru av dataroaming før du lander i et annet land
  Når du skrur på telefonen etter en flytur vil den automatisk koble seg til nettet og synkronisere alt på telefonen din, som Facebook ,mail, bilder o.l. Sørg derfor for at dataroaming er avslått før du skrur på telefonen ettersom denne oppdateringen ofte skjer før du har fått bestilt datapakke fra din operatør. Har du bruk i EU/EØS inkludert i ditt abonnement bør du også gjøre dette slik at du ikke bruker unødvendig mye av din datakvote. Synk når du er på Wi-Fi.
 • Kjøp lokalt SIM-kort utenfor EU/EØS
  Ønsker du å bruke mye mobildata lønner det seg å kjøpe ett kontantkort i landet man kommer til, og sette dette i ett nettbrett eller annen mobiltelefon.
 • Legg inn fraværsmelding på jobbmailen
  Husk å legge inn fraværsmelding på jobbmailen slik at dine kontakter vet at du er på ferie, og dermed ikke ringer og mailer deg unødvendig.
 • Lagre viktige telefonnummer
  Husk å lagre viktige telefonnummer på din telefon før du reiser. Det kan være til ditt forsikringsselskap, reisebyrå, alarmselskap og bank. Husk å lagre nummeret du skal bruke når du ringer fra utlandet (ofte ikke 5-sifret nummer), samt at du legger til +47 foran nummeret. Husk å legge inn nummeret til din operatør i telefonen til noen du reiser sammen i tilfelle din telefon blir borte/stjålet, og du har behov for å sperre den.
  Husk også å legge inn nødnummeret i landet du reise til. Det kan også være greit å lagre nummer og adresse til din ambassade/konsulat i landet du reiser til (just in case).