Ikke la noen stjele deg

Over 100 000 nordmenn har opplevd ID-tyveri de siste to årene. Ikke la det skje med deg. Her er noen nyttige tips.

Del innlegget

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Norsk Senter for Informasjonssikring (NorSIS) sin årlige undersøkelse om ID-tyverier kommer det frem at over 100.000 nordmenn har opplevd ID-tyveri de to siste årene. Det skriver E24. E24 kunne blant annet fortelle historien om Shadi Maleki Ghozlo, som intetanende ble utsatt for svindel da hennes tidligere bank utstedte en ny bankID-kodebrikke til hennes gamle adresse.

Igjen får vi se de triste konsekvensene av ID-tyveri. Her må bankene virkelig ta ansvar for kundenes sikkerhet, det er jo tross alt bankene som tjener mest på bruk av digitale ID-løsninger som f.eks BankID. Samtidig må vi som forbrukere gjøre det vi kan for å redusere risikoen for ID-tyveri og minimere konsekvensene. Jeg har selv gjort endel for å redusere muligheten for og konsekvensene av ID-tyveri:

Sperret meg for kredittsjekk

Jeg har alt jeg trenger, også når det kommer til gjeld. Jeg har derfor sperret meg for kredittsjekk hos alle kredittopplysningsselskaper som har konsesjon. Skulle jeg ha behov for å bli kredittsjekket vil jeg åpne opp mulighet hos selskapet min potensielle leverandør bruker og sperre igjen rett etterpå. Datatilsynet har laget en bra veileder for hvordan man sperrer for kredittsjekk.

Bruker kun BankID på mobil

Jeg bruker kun BankID som digital identifikasjon. Jeg har både BankID på mobil og kodebrikke med BankID. Jeg har derfor aktivt sperret meg hos MinID og Commfides slik at ingen kan bestille slik ID i mitt navn. Jeg har også kansellert Buypass ID og orientert meg om rutinen for å bestille slik Buypass ID (og den virker betryggende).

Bruker 2-trinns verifisering

På nettsider hvor det er tilgjengelig bruker jeg 2-trinns verifisering. For å ha kontroll på engangpassord bruker jeg appen Authy som jeg opplever som bedre og mer fleksible enn f.eks Google Authenticator.

Unike passord på alle nettsider/apper

Jeg har sterke og unike passord på alle nettsider og apper jeg bruker. For å generere og lagre disse unike passordene bruker jeg appen 1Password. Jeg har også et unikt og sterkt passord som personlig passord på min BankID kodebrikke.

Lastet med appen Horde

Jeg har lastet ned og bruker appen Horde for å få oversikt over kredittkort og forbrukslån som er registrert på meg.

Slettet kredittkort

Basert på informasjon fra Horde har jeg avbestilt kredittkort som ikke er i bruk lengre. Det er både billigere og tryggere.

Jeg er nok dessverre ikke immun mot ID-tyveri, men jeg har gjort det jeg kan for å forhindre at noen skal kunne misbruke min identitet. Har du tips til andre tiltak så kommenter gjerne på denne artikkelen.

 

Motta vårt nyhetsbrev

Få vite hvordan du kan jobbe smart i hverdagen

Les våre nyeste innlegg

Sjekk mobilregningen
Tips

Ikke lukk øynene for mobilregningen

De siste par årene har bruken av mobildata doblet seg, og det har kommet ti nye mobiloperatører på markedet. Det er også kommet flere nye tjenester som f.eks 5G, data rollover og abonnement med tilnærmet fri data. Men når tok dere sist en gjennomgang av bedriftens mobilavtale?

Tips

10 tips for å spare data

Har du opplevd å gå tom for mobildata? Vi er nok mange som har vært med om nettopp det. Men fortvil ikke. Det finnes nemlig noen enkle grep du kan gjøre for å spare data, og dermed penger, på abonnementet ditt.

Lyst til å jobbe smart? Vi hjelper dere gjerne

SenGi oss ditt navn og nummer og vi tar kontakt

Live shopping er kommet for å bli